Nieuws


donderdag 12 mei 2016

9 aandachtspunten bij het starten van een bedrijf

9 aandachtspunten bij het starten van een bedrijf

Voor jezelf beginnen doe je meestal niet zomaar in een dag. Bij het starten van een eigen bedrijf komt best veel kijken: je moet verschillende zaken goed regelen en er komt in korte tijd vaak veel op je af. Een goed voorbereide startende ondernemer telt dus voor twee. Wat zijn de voornaamste zaken om rekening mee te houden? Deze checklist helpt je op weg: 9 aandachtspunten bij het starten van een bedrijf.

1. Ondernemingsplan schrijven

Een startende ondernemer kan - zeker als hij op zoek is naar een of meerdere investeerders - eigenlijk niet om het schrijven van een goed bedrijfsplan op te stellen. Een bedrijf is bij banken en veel particuliere investeerders niet alleen een belangrijke voorwaarde voor het verzamelen van voldoende startkapitaal, het geeft jou als ondernemer ook de ruimte om alle kansen en risico's goed in kaart te brengen.

2. Rechtsvorm kiezen

Voor ieder bedrijf bestaat een passende rechtsvorm, maar hoe weet u welke rechtsvorm het beste aansluit op uw situatie? Is dat een eenmanszaak - een populaire optie voor veel ZZP'ers -, een VOF of toch een CV? Het is verstandig om u goed te verdiepen in deze kwestie voordat u een keuze maakt, want hoewel u later alsnog van rechtsvorm kunt veranderen, kunnen hier extra kosten aan verbonden zijn.

3. Inschrijving Handelsregister

Iedere ondernemer die een bedrijf wil starten, moet in de meeste gevallen verplicht langs bij de Kamer van Koophandel (KvK) om zich in te laten schrijven in het Handelsregister. Dit is namelijk de basisregistratie van alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland. Start jij straks met een eenmanszaak, VOF, CV of maatschap? Dan mag jij je persoonlijk inschrijven bij een van de kantoren van de KvK. Let op: als je van plan bent een rechtspersoon te starten (denk aan een bv, stichting etc.), zal de inschrijving meestal door jouw notaris worden geregeld.

4. Belastingdienst

Goed om te weten: wanneer je jouw onderneming inschrijft bij de Kamer van Koophandel, hoef je je daarna in principe niet ook nog bij de Belastingdienst aan te melden. De KvK geeft deze gegevens namelijk automatisch aan de fiscus door.

Indien je een eenmanszaak, VOF, CV of maatschap opricht en graag direct een btw-nummer wilt ontvangen, kun je dat bereiken door van tevoren het voorbereidingsformulier van de Belastingdienst in te vullen. ZZP'ers werd voorheen aangeraden bij de Belastingdienst een VAR-verklaring aan te vragen, maar sinds 1 mei 2016 is de VAR verleden tijd. De Verklaring Arbeidsrelatie is sindsdien vervangen door de modelovereenkomsten.

5. Open een zakelijke rekening

Is jouw onderneming opgenomen in het Handelsregister? Dan is het tijd om een zakelijke rekening te openen en na te gaan denken over hoe je straks geld ontvangt van jouw klanten en opdrachtgevers.

Er zijn verschillende betaalmethoden die van toepassing zijn op jouw onderneming. Denk aan een mobiel pinapparaat of een online betaalmiddel als iDeal: als ondernemer kun je tegenwoordig alle kanten op. Je leest er alles over in het artikel Bedrijf starten: hoe ontvang ik mijn geld?

Zakelijk bankieren is eigenlijk in alle gevallen aan te raden, omdat je zo jouw zakelijke en privéadministratie vanaf begin af aan goed uit elkaar kunt houden. Als starter heb je bij de Rabobank recht op aantrekkelijk startersvoordeel. Klik hier voor meer informatie.

6. Administratie organiseren

De administratieve rompslomp die komt kijken bij het leiden van een eigen bedrijf is maar van weinig ondernemers een favoriet klusje. Toch is het van belang dat je ook de administratieve kant van jouw onderneming goed op orde krijgt (en houdt).

Als je zelf niet zo'n held bent met cijfers en het past in je budget, kun je er ook voor kiezen om deze taken uit te besteden aan een professional, zoals een boekhouder. Een financieel adviseur is altijd op de hoogte van de nieuwste fiscale regeltjes en zo weet je zeker dat er niets kan misgaan.

7. Website (laten) maken

Een startup kan tegenwoordig niet meer zonder een professionele website, die je vervolgens kunt promoten op grote social media-sites zoals Twitter en Facebook. Het is in principe goed mogelijk om zelf een website te maken, bijvoorbeeld met behulp van WordPress of Joomla.

Als je echter wat minder technisch onderlegd bent en niet precies weet hoe je goed voor het web moet schrijven (lees: zodat jouw website waardevoller wordt gevonden door Google en andere zoekmachines), is het aan te raden om hiervoor een professioneel bureau en/of tekstschrijver in te huren. De hoogte van de kosten zijn afhankelijk van hoe uitgebreid je de website wilt hebben.

8. Klanten vinden

Zonder voldoende klanten of opdrachtgevers zul je als ondernemer niet genoeg verdienen om van jouw bedrijf te kunnen leven. Voor een starter is het dan ook zaak om zo snel mogelijk in contact te komen met zoveel mogelijk potentiële klanten en/of opdrachtgevers.

Door jouw huidige professionele netwerk uit te breiden, zullen er al snel meer kansen op je pad komen. Dit kun je bijvoorbeeld bereiken door naar netwerkbijeenkomsten te gaan, actief te zijn op social media en cold calling toe te passen.

9. Bedrijfspand zoeken

Start je een bedrijf aan huis en begin je als thuiswerker of ga je al meteen op zoek naar een bedrijfspand? Beide mogelijkheden hebben zo hun voor- en nadelen. Overigens moet je er wel rekening mee houden dat je niet zomaar een bedrijf aan huis mag starten.

Dat kan alleen wanneer vanuit de werkruimte minimaal zeventig procent van jouw inkomen wordt verdiend en deze ruimte een zelfstandig deel van de woning vormt. Denk aan het werken vanuit de garage of een tuinschuurtje; een woonkeuken of ruime slaapkamer gaat in dit geval dus niet op.

Neem ook tijdig contact op met jouw gemeente om te horen wat in jouw regio de mogelijkheden zijn. Tot slot doe je er ook verstandig aan om te kijken welke zakelijke en persoonlijke verzekeringen je moet afsluiten. Iedere onderneming (en ondernemer) is weer anders en dat geldt ook voor de bijbehorende risico's.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.